Recept na Domácí Italský Focaccia Chléb: Krok za Krokem
Publikováno: 04.09.2025 17:04 | Autor: Jan Novák
Italský focaccia chléb: Domácí recept
Focaccia, tradiční italský chléb, je známá svou křupavou kůrkou a měkkým, vzdušným středem. Tento aromatický chléb, který se často ochucuje bylinkami, olivovým olejem a různými dalšími přísadami, je oblíbenou pochoutkou nejen v Itálii, ale po celém světě. V tomto článku se dozvíte, jak si můžete připravit focaccia chléb doma, přičemž prozkoumáme různé metody a přísady, které můžete použít k dosažení nejlepších výsledků.
Základní recept na focaccia chléb
Začneme s klasickým receptem, který je základem pro všechny varianty focaccia chleba. Budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 50 ml olivového oleje
- Mořská sůl, čerstvé bylinky (např. rozmarýn), česnek nebo sušená rajčata pro ozdobení
1. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Přidejte polovinu olivového oleje a hněťte těsto na mírně pomoučněné ploše asi 10 minut, nebo dokud není pružné.
3. Těsto vložte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, přikryjte a nechte v teplém prostředí kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto přendejte na olejem vymazaný plech, prsty vytvořte na povrchu těsta jamky a pokapejte zbylým olejem.
5. Posypte focaccia chléb mořskou solí a bylinkami a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu.
Varianty focaccia chleba
Focaccia chléb můžete upravit podle vlastních chutí, přidáním různých přísad. Některé populární varianty zahrnují přidání oliv, sušených rajčat, cibule nebo dokonce sýra jako je mozzarella nebo feta. Každá z těchto přísad poskytuje jiný chuťový profil a texturu.
Výhody a nevýhody
Jednou z hlavních výhod přípravy focaccia chleba doma je možnost přizpůsobení ingrediencí a přísad podle vašich preferencí. Navíc pečení doma může být velmi uspokojující a terapeutické. Na druhou stranu, pečení chleba vyžaduje čas na kynutí a pečení, což může být pro některé lidi nevýhodou.
Praktické rady
Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme používat kvalitní olivový olej, který focaccii dodá autentický italský charakter. Také je důležité těsto dostatečně dlouho hnětat a nechat kynout v teplém prostředí bez průvanu.
Závěr
Domácí focaccia chléb je skvělý způsob, jak přinést kus Itálie do vaší kuchyně. Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi nebo experimentujete s různými přísadami, výsledkem bude vždy lahodný a uspokojující chléb, který obohatí jakýkoliv jídelníček. Nebojte se experimentovat a najít svoji oblíbenou kombinaci chutí, která osloví vás a vaše blízké. Dobrou chuť!
Další zajímavé články
Objavte Tajemství Tatarského Pečiva: Recept na Peremech!
08.10.2025
Autor: Jan Novák
Tatarské pečivo: Recept na peremech
Úvod
Peremech, tradiční tatarské pečivo, je vynikající ukázkou bohatství a rozmanitosti tatarské kuchyně. Toto kruhové pečivo, plněné masem a smažené na oleji, je ...
Zdravý kváskový chléb: Odkryjte tajemství jeho výroby!
07.10.2025
Autor: Jan Novák
Zdravý kváskový chléb: Tajemství jeho výroby
Kváskový chléb se v posledních letech těší velké oblibě, a to nejen kvůli své výjimečné chuti, ale i díky svým zdravotním přínosům. V tomto článku se podí...
Domácí Francouzský Brioche: Recept na Bohatý Máslový Chléb
05.10.2025
Autor: Jan Novák
Francouzský brioche chléb: Recept a postup
Francouzský brioche chléb je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů pečiva, které pochází z Francie. Tento bohatý, měkký a máslový chléb je skvělou...
Domácí sušenky: Tipy pro dokonalou chuť a texturu
04.10.2025
Autor: Jan Novák
Domácí pekařství: Jak na dokonalé sušenky
Úvod
Pečení sušenek v pohodlí domova je oblíbená činnost, která může přinést mnoho radosti a uspokojení. Ať už jste začátečník nebo zkušený pekař, dosažení ...
Domácí Irský Soda Bread: Recepty, Variace a Tipy
03.10.2025
Autor: Jan Novák
Pečení v Irsku: Recept na soda bread
Irský soda bread, neboli chléb na sodu, je tradiční pečivo, které se v Irsku těší velké oblibě už po staletí. Tento jednoduchý, ale výživný chléb se vyznačuje svo...
← Zpět na hlavní stránku