Recept na Domácí Italský Focaccia Chléb: Krok za Krokem
Publikováno: 04.09.2025 17:04 | Autor: Jan Novák
Italský focaccia chléb: Domácí recept
Focaccia, tradiční italský chléb, je známá svou křupavou kůrkou a měkkým, vzdušným středem. Tento aromatický chléb, který se často ochucuje bylinkami, olivovým olejem a různými dalšími přísadami, je oblíbenou pochoutkou nejen v Itálii, ale po celém světě. V tomto článku se dozvíte, jak si můžete připravit focaccia chléb doma, přičemž prozkoumáme různé metody a přísady, které můžete použít k dosažení nejlepších výsledků.
Základní recept na focaccia chléb
Začneme s klasickým receptem, který je základem pro všechny varianty focaccia chleba. Budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 50 ml olivového oleje
- Mořská sůl, čerstvé bylinky (např. rozmarýn), česnek nebo sušená rajčata pro ozdobení
1. Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a sůl. Postupně přilévejte teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
2. Přidejte polovinu olivového oleje a hněťte těsto na mírně pomoučněné ploše asi 10 minut, nebo dokud není pružné.
3. Těsto vložte do mísy, kterou jste lehce potřeli olejem, přikryjte a nechte v teplém prostředí kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto přendejte na olejem vymazaný plech, prsty vytvořte na povrchu těsta jamky a pokapejte zbylým olejem.
5. Posypte focaccia chléb mořskou solí a bylinkami a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20-25 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu.
Varianty focaccia chleba
Focaccia chléb můžete upravit podle vlastních chutí, přidáním různých přísad. Některé populární varianty zahrnují přidání oliv, sušených rajčat, cibule nebo dokonce sýra jako je mozzarella nebo feta. Každá z těchto přísad poskytuje jiný chuťový profil a texturu.
Výhody a nevýhody
Jednou z hlavních výhod přípravy focaccia chleba doma je možnost přizpůsobení ingrediencí a přísad podle vašich preferencí. Navíc pečení doma může být velmi uspokojující a terapeutické. Na druhou stranu, pečení chleba vyžaduje čas na kynutí a pečení, což může být pro některé lidi nevýhodou.
Praktické rady
Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme používat kvalitní olivový olej, který focaccii dodá autentický italský charakter. Také je důležité těsto dostatečně dlouho hnětat a nechat kynout v teplém prostředí bez průvanu.
Závěr
Domácí focaccia chléb je skvělý způsob, jak přinést kus Itálie do vaší kuchyně. Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi nebo experimentujete s různými přísadami, výsledkem bude vždy lahodný a uspokojující chléb, který obohatí jakýkoliv jídelníček. Nebojte se experimentovat a najít svoji oblíbenou kombinaci chutí, která osloví vás a vaše blízké. Dobrou chuť!
Další zajímavé články
Recept na Filipínské Pandesal: Tradice ve Vaší Kuchyni!
25.11.2025
Autor: Jan Novák
Filipínské pečivo: Jak připravit pandesal
Pandesal, neboli filipínské slané rohlíčky, je tradiční pečivo, které je neodmyslitelnou součástí filipínské kuchyně. Tento měkký a nadýchaný chléb je oblíbe...
Jak Upečete Zdravý Chléb z Červené Řepy: Průvodce & Recepty
24.11.2025
Autor: Jan Novák
Zdravé pečení: Jak na chléb z červené řepy
Úvod
Pečení chleba doma zažívá renesanci, a to nejen kvůli jeho neodolatelné vůni, ale i možnosti experimentovat s různými zdravými ingrediencemi. Jednou z ...
Upečte si Autentický Egyptský Chléb Baladi: Recept a Tipy
23.11.2025
Autor: Jan Novák
Pečení v Egyptě: Recept na baladi
Úvod do egyptského pečiva Baladi
Pečivo baladi je jedním z nejtradičnějších a nejoblíbenějších druhů chleba v Egyptě. Jeho jednoduchost, výživová hodnota a mnohostr...
Domácí Kolumbijské Arepas: Recepty a Tipy pro Každého
22.11.2025
Autor: Jan Novák
Kolumbijské arepas: Jak je připravit doma
Arepas, tradiční kukuřičné placky oblíbené zejména ve Venezuele a Kolumbii, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Tyto jednoduché, ale výživné placky lze ...
Jak na Belgické Vafle: Průvodce Pro Dokonalou Křupavost
21.11.2025
Autor: Jan Novák
Belgické vafle: Průvodce pečením
Belgické vafle, s jejich charakteristickou křupavostí a měkkým vnitřkem, jsou milovanou pochoutkou po celém světě. Ať už si chcete připravit snídani na víkend nebo ho...
← Zpět na hlavní stránku