Recepty na domácí palačinky: Klasické, bezlepkové a veganské

Publikováno: 05.07.2025 17:04 | Autor: Jan Novák

Jak udělat domácí palačinky

Domácí palačinky jsou oblíbenou pochoutkou nejen mezi dětmi, ale i dospělými. Ať už si je připravujete na snídani, k obědu nebo jako dezert, vždy přinášejí radost a spokojenost. V tomto článku se podíváme na různé způsoby přípravy palačinek, jejich výhody a nevýhody, a poskytneme vám praktické příklady a tipy, jak si vychutnat ty nejlepší domácí palačinky.

Základní recept na palačinky

Nejprve se podívejme na základní recept, který je základem pro všechny varianty. Budete potřebovat:

- 1 šálek mouky
- 2 vejce
- 1 šálek mléka
- Špetka soli
- 1 lžíce cukru (nepovinné)
- Máslo nebo olej na smažení

Postup přípravy je jednoduchý: Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte vejce a postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nechte odpočívat asi 20 minut. Rozpalte pánev na střední teplotě a lehce ji potřete olejem nebo máslem. Na pánev nalijte naběračku těsta a palačinku smažte z obou stran dozlatova.

Různé varianty těsta

Palačinky bez lepku

Pro ty, kteří mají intoleranci na lepek nebo celiakii, je možné připravit palačinky bez lepku. Použijte bezlepkovou mouku, kterou lze zakoupit většinou v obchodech se zdravou výživou. Výhodou je, že se jedná o zdravější variantu, nevýhodou může být vyšší cena bezlepkové mouky a mírně odlišná textura palačinek.

Veganské palačinky

Veganské palačinky neobsahují žádné živočišné produkty. Místo vajec můžete použít například rozmačkané banány nebo jablka ve formě pyré, a místo mléka rostlinné mléko (mandlové, sójové, ovesné). Tyto varianty jsou skvělé pro ty, kteří dodržují veganskou stravu, ale mohou mít méně tradiční chuť a texturu.

Přidání dalších ingrediencí

Ovocné palačinky

Přidáním ovoce do těsta nebo jako topping můžete obohatit chuť i vzhled vašich palačinek. Populární jsou borůvkové, jahodové nebo banánové palačinky. Ovoce dodává vitamíny a antioxidanty, ale v některých případech může těsto udělat příliš vlhké, takže je potřeba s množstvím experimentovat.

Čokoládové palačinky

Přidáním kakaa do těsta nebo posypáním čokoládovými kousky získáte lahodné čokoládové palačinky. Tyto jsou ideální pro sladké snídaně nebo jako dezert. Jako nevýhoda se může jevit vyšší kalorický obsah.

Závěr

V přípravě domácích palačinek je krása v jejich univerzalitě a variabilitě. Ať už preferujete klasický recept, bezlepkovou variantu, veganské palačinky, nebo experimentujete s přidáním ovoce či čokolády, vždy můžete vytvořit něco, co bude vyhovovat vašemu vkusu. Domácí palačinky jsou nejen chutné, ale také příležitostí k tvůrčímu vyžití v kuchyni. Vyzkoušejte různé recepty a najděte svůj oblíbený způsob, jak si palačinky nejvíce užijete!

Další zajímavé články

Recept na Filipínské Pandesal: Tradice ve Vaší Kuchyni!
25.11.2025

Autor: Jan Novák
Filipínské pečivo: Jak připravit pandesal Pandesal, neboli filipínské slané rohlíčky, je tradiční pečivo, které je neodmyslitelnou součástí filipínské kuchyně. Tento měkký a nadýchaný chléb je oblíbe...

Jak Upečete Zdravý Chléb z Červené Řepy: Průvodce & Recepty
24.11.2025

Autor: Jan Novák
Zdravé pečení: Jak na chléb z červené řepy Úvod Pečení chleba doma zažívá renesanci, a to nejen kvůli jeho neodolatelné vůni, ale i možnosti experimentovat s různými zdravými ingrediencemi. Jednou z ...

Upečte si Autentický Egyptský Chléb Baladi: Recept a Tipy
23.11.2025

Autor: Jan Novák
Pečení v Egyptě: Recept na baladi Úvod do egyptského pečiva Baladi Pečivo baladi je jedním z nejtradičnějších a nejoblíbenějších druhů chleba v Egyptě. Jeho jednoduchost, výživová hodnota a mnohostr...

Domácí Kolumbijské Arepas: Recepty a Tipy pro Každého
22.11.2025

Autor: Jan Novák
Kolumbijské arepas: Jak je připravit doma Arepas, tradiční kukuřičné placky oblíbené zejména ve Venezuele a Kolumbii, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Tyto jednoduché, ale výživné placky lze ...

Jak na Belgické Vafle: Průvodce Pro Dokonalou Křupavost
21.11.2025

Autor: Jan Novák
Belgické vafle: Průvodce pečením Belgické vafle, s jejich charakteristickou křupavostí a měkkým vnitřkem, jsou milovanou pochoutkou po celém světě. Ať už si chcete připravit snídani na víkend nebo ho...

← Zpět na hlavní stránku